Tajine met kip en gekonfijte citroen

07.10.2022

Tajine is een traditionele Marokkaanse stoofpot die allerlei ingrediënten en smaken kan bevatten. Hoewel een tajine voornamelijk bestaat uit vlees, groenten en kruiden, bevat het gerecht vaak een zoet element voor het evenwicht. Dit is waar de gekonfijte citroen, die de rijkdom van het vlees en de groenten versterkt zonder de smaken te overheersen, om de hoek komt kijken.

Gekonfijte citroen is een onbekend ingrediënt bij vele mensen. De gekonfijte citroen is zo'n beetje het tegenovergestelde van wat je zou verwachten: hij is zout, pittig en intens aromatisch - als je daar niet van houdt, eet er dan nooit een, want je zult hem waarschijnlijk haten. Als je enigszins avontuurlijk bent als het op je eten aankomt, zul je misschien verrast worden hoeveel je ervan houdt.

De naam van dit gerecht is afkomstig van de kegelvormige aardewerken kookpot die in het Arabisch 'tajine' wordt genoemd. De beste tajines zijn gemaakt van terracotta en hebben een zeer dikke bodem, maar geen zorgen, dat is niet essentieel - het gerecht kan worden bereid in elke hittebestendige pan met een deksel. Wanneer je geen grote fan bent van de ingrediënten in dit recept zijn er nog tal van andere tajines met gekonfijte citroenen. Elimineer of voeg gerust ingrediënten toe naar keuze.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor 4 personen:

  • 2 middelgrote uien
  • 6 trostomaten
  • 5 tenen knoflook
  • 1kg vastkokende aardappel
  • 80g gekonfijte citroenen
  • 15g verse peterselie
  • 3el milde olijfolie
  • 600g scharrelkipdijfilet
  • 2tl gemalen gember
  • 2tl gemalen kurkuma
  • 2tl komijnzaad
  • 200ml water

Let's start!

  1. Rasp de uien en tomaten op een grove rasp. Rasp de knoflook op een fijne rasp. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ca. 1 cm breed. Snijd de gekonfijte citroenen in flinterdunne plakjes en verwijder de pitjes. Snijd de peterselie, ook de steeltjes, fijn maar houd deze gescheiden.
  2. Verhit de olie in de tajine op middelhoog vuur. Fruit de ui ca. 8 min., schep regelmatig om. Bak de knoflook 1 min. mee. Snijd ondertussen de kippendijen in kwarten. Voeg de kip toe aan het ui-knoflook- mengsel, bestrooi met zout, peper, gember, kurkuma en komijnzaad en bak ca. 5 min. mee, onder af en toe omscheppen.
  3. Voeg de geraspte tomaat, gekonfijte citroen, peterseliesteeltjes, plakjes aardappel en het water toe aan de kip. Laat op laag vuur ca. 30 min. stoven, tot de kip gaar is en de aardappel zacht.
  4. Schep de stoof om en bestrooi met het peterselieblad.

Eet smakelijk!