Gnocchi puttanesca met tonijn, tomaat en olijven

11.12.2023

Gnocchi Puttanesca is een heerlijk en gezond recept dat zeker in de smaak zal vallen. Dit gerecht kan worden geserveerd als voorgerecht of hoofdgerecht, en zit boordevol smaken. De gnocchi zijn zacht en kussenachtig, terwijl de puttanesca saus rijk en hartig is.

In dit recept gebruiken we tonijn uit de Golf van Biskaje en olijven uit Griekenland. Het is een Italiaans gerecht, maar we voegen een internationale twist toe door deze ingrediënten te gebruiken.

Gnocchi Puttanesca wordt gemaakt met gnocchi, tonijn, olijven, tomaten, knoflook etc. Best serveer je het warm met verse basilicum als garnering.

Bij De Traiteur vind je de kwaliteitsvolle tonijn van Yurrita Gastronomika, een familiebedrijf en ook de oudste conservenfabriek van het Baskenland. De vissoorten die worden aangeboden door Yurrita worden allen op een duurzame wijze gevangen en bewaard, bewezen door het MSC label. Dit label waarborgt het duurzame gebruik en behoud van mariene hulpbronnen, voor iedereen die betrokken is bij het proces van begin tot eind. Yurrita Gastronomika biedt zijn producten vooral aan aan horeca en gespecialiseerde detailhandel.

Kalios produceert al 8 generaties hun olijfolie van topkwaliteit in het zuiden van Griekenland en gebruiken het daarnaast om Griekse olijven te conserveren. De 'Kalios mix' bevat heerlijke rode Kalamata en groene Chaldiki olijven. De donkerrode Kalamata olijven met een unieke smaak die enorm gewaardeerd worden door de Grieken zijn moeilijk te vinden en komen uit het zonovergoten zuiden van Griekenland. In de mix zitten ook groene Chaldiki olijven, uit het noorden van Griekenland. Deze zijn stevig en vol en hebben een fruitige, boterachtige en aangenaam zure smaak.

Welke ingrediënten heb je nodig?
voor 3 personen:

  • 2 blikken Yurrita bonita del norte tonijn, uitgelekt (beschikbaar bij De Traiteur)
  • 100 g Kalios mix olives (beschikbaar bij De Traiteur)
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 2 sjalotten, gepeld, fijngesnipperd
  • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 650 gnocchi
  • 1 pot tomatensaus (à 350 g)
  • blaadjes van 3 takjes basilicum

Let's cook!

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook en sjalotten in 2-3 minuten glazig.
  • Voeg de cherrytomaatjes toe en laat ze 4-5 minuten zacht en gaar worden.
  • Breng intussen een pan met ruim water aan de kook, voeg de gnocchi toe en kook ze gaar volgens de instructies op de verpakking - als de pasta naar het wateroppervlak drijft, is-ie klaar.
  • Doe de ontpitte olijven en tomatensaus bij het sjalot-tomatenmengsel, breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken op een laag vuur. Roer dan de uitgelekte tonijn erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de gnocchi af in een vergiet en roer ze voorzichtig door de tomatensaus. Verdeel de gnocchi over de borden, strooi basilicumblaadjes erover en besprenkel met wat olijfolie.

Eet smakelijk!